Psihoterapia este un demers diferit de intervențiile medicale unde mergi la specialist, iar el lucrează asupra corpului tău fizic și tu stai, iar la final primești o rețetă și recomandări medicale. Psihoterapia nu înseamnă că vii să primești „rețete de viață”, „sfaturi” și „prescripții în 5 pași ușori”.
Psihoterapia este un demers colaborativ în care tu îți stabilești obiectivele concrete, pornind de la situația actuală care îți creează dificultăți, iar apoi împreună lucrăm pentru a le atinge. Acest „împreună” înseamnă că fiecare dintre noi își asumă partea sa de prezență și implicare în proces.
De partea mea, acest lucru înseamnă ascultare activă, înțelegerea situației, empatie, crearea unui cadru securizant, stabilirea intervențiilor adecvate, iar de partea ta înseamnă deschidere, onestitate, stabilirea obiectivelor, autenticitate, participare activă la toate sesiunile programate, exersarea unor noi abilități între sesiuni, feedback. Iar la final, când obiectivul tău este atins, vom face o evaluare și ne vom bucura de rezultatele obținute.
Este posibil ca în unele situații plafonul de nori să fie dens în viața ta și acest lucru să obstrucționeze claritatea cu privire la obiective. Ne vom descurca împreună și în această situație, pornind de la problemele adresate și cu ajutorul întrebărilor din partea mea, putem contura împreună obiectivele, ceea ce îți dorești să obții.
Schimbarea tiparelor de gândire și a comportamentului compun un proces laborios, astfel că practica pe care o vei face între sesiuni este, de asemenea, esențială. Este ușor să revii la vechile modele de gândire și de comportament, așa că e important să rămâi atent(ă) la tine între ședințe.
Observă cum reacționezi la lucruri și situații, ia ceea ce deprinzi în sesiunile noastre și aplică-le în situațiile din viața ta reală.